El Pernil de Jabugo

El Pernil de Jabugo

El Pernil de Jabugo

El Pernil de Jabugo és un tema que crea molta controvèrsia, quan parlem de pernil de jabugo estrictament ens referim a pernils procedents del municipi de Jabugo, provincial d’Huelva (Andalusia), el que passa és que la gran majoria de persones es refereix a pernil ibèric quan entra a un negoci preguntant per pernil de Jabugo, és a dir s’ha associat la paraula jabugo a una determinada qualitat.

Això es deu entre altres circumstàncies a les fortes campanyes publicitàries realitzades per alguns productors de la regió de Jabugo com ara Sánchez Romero Carvajal que ha associat la marca Jabugo a la màxima qualitat i puresa ibèrica.

La veritat és que moltes vegades la gent desconeix el que menja quan compra un pernil ibèric, l’actual normativa que regula

aquest tema no acaba de funcionar i crea una gran confusió per a molts consumidors.

Els pernils procedents de Jabugo tenen Denominació d’Origen Pernil de Huelva, de moment la DO Pernil de Jabugo no existeix o no està reconeguda oficialment.
La denominació d’Origen Pernil d’Huelva s’utilitza per pernils i paletes procedents de porcs de la raça ibèrica, criats en llibertat i alimentats amb glans en pastura de glans(montanera).

Aquests pernils i espatlles han d’haver estat elaborats de forma tradicional i la seva procedència d’engreix com de criança ha de ser qualsevol dels 31 municipis (entre ells Jabugo) pertanyents a les províncies de Huelva, Càceres, Sevilla, Còrdova, Badajoz, Màlaga i Cadis.

Aquests pernils i paletes es caracteritzen per un sabor i un aroma inigualable que s’obté gràcies a les condicions climàtiques totalment úniques que trobem a la Serra de Huelva. A més es tracta de pernils certificats com raça ibèrica criats en llibertat a les deveses d’alzines i sureres, alimentats amb glans i pastures naturals durant montanera. Tot això fa que el producte resultant sigui un bon pernil ibèric, com el de les altres zones de producció més extenses com Extremadura i Salamanca. Veure pernils ibèrics d’Extremadura.

El Pernil de Jabugo

El Pernil de Jabugo

El pernil Ibèric és un dels tresors de la gastronomia espanyola i per aquest motiu es busca garantir la conservació de la raça ibèrica i tots els costums i tradicions que l’acompanyen.

El Consell Regulador de Pernil ha implantat una sèrie de denominacions d’origen protegides per tal de garantir la producció tradicional del Pernil Ibèric, un producte altament arrelat a aquestes terres des de fa tantíssims anys.

A més s’han especificat els requisits necessaris per utilitzar tot un seguit de denominacions de venda que abans no hi eren.

La Regulació d’aquests termes de venda s’ha dut a terme per tal d’ajudar els consumidors a identificar fàcilment la qualitat d’aquest preuat aliment. Més sobre l’actualitat del Pernil de Jabugo i la D.O. Jabugo (Huelva) aquí.

Real Time Analytics