Consells per comprar un bon pernil i ¡que no t’enganyin!
Avui, ens centrarem en explicar-te com evitar possibles fraus a l’hora de comprar un pernil ibèric. Especialment, ara que s’acosten aquestes dates, el Nadal, on apareixen ofertes i gangues increïbles. Ja saps que el nostre treball és oferir-te productes de màxima qualitat a un preu just, però has de saber, que hi ha productors i fins i tot grans superfícies que no són tan honestos.
De fet, no fa gaire, a principis de l’any 2018, la Guàrdia Civil va iniciar una investigació a el major venedor de pernil ibèric d’Espanya, Comapa, per un presumpte frau alimentari i per irregularitats en l’etiquetatge del producte. L’empresa en la qual es distribuïen els pernils de Comapa era Carrefour, i els seus pernils van ser investigats per no tenir certificació homologada. A l’establiment es van vendre pernils de gla sense certificar, per un valor de 195 euros, peces que, de ser reals, tindrien un valor de 300 euros al mercat.
A la falta de certificació, se sumava la sospita sobre la puresa de l’origen genealògic dels porcs empleats per a aquesta producció.
Tal va arribar a ser la desorientació i l’enrenou, que es va posar sobre avís als consumidors, i es van unir els esforços per donar a conèixer la normativa que s’havia aprovat per la Llei Cañete, (amb entrada en vigor el 2014), a través de la qual, el porc ibèric i el seu percentatge de puresa ha d’anar certificat per norma. En l’etiquetatge han de reflectir el seu percentatge de raça ibèrica: 100%, 75% i 50%, ia més com a distintiu s’establia la introducció d’una sèrie de precintes de colors (negre, vermell, verd i blanc) que indicaven si la peça es tracta d’un 100% ibèric o ibèric creuat i el sistema d’alimentació que ha portat el porc (de gla, d’engreix de camp, d’esquer).
És a dir, quan compres un pernil, sempre, sempre, sempre, t’has de fixar en la certificació de procedència, i com no, en l’etiquetatge.
Però, a més, podràs diferenciar els diferents pernils per les seves característiques morfològiques, seguint aquests consells:
- Un Pernil 100% ibèric de gla, normalment tindrà la canya estreta i allargada. I el seu cos serà fi i brillant (a causa del greix natural).
- Un Pernil ibèric de gla creuat a el 50% o 75% tindrà la canya més prou, i un cos més tosc. A l’interior, la seva carn serà de color vermell-rosat, quant més rosat menys pur serà l’animal.
- Un Pernil de cebo de campo o cebp ibèric serà més voluminós que els anteriors, i no tindrà aquesta untuositat i aquesta brillantor natural.
I si encara et queden dubtes, cosa que no falla és el preu just. La quantitat orientativa en què està fixat el preu d’un pernil ibèric certificat és de més o menys 25 euros / 100 grams si és precinte negre; 15 euros / 100 grams si és precinte vermell; 12 euros / 100 grams si és precinte verd; i 8,50 euros / 100 grams si és precinte blanc.
Com sempre, esperem haver estat d’ajuda.
Fins aviat!