En què es diferencien l’Oli d’oliva i el AOVE?

Avui, parlem sobre l’Oli d’oliva. Et explicarem quins són els principals beneficis que aporta a la teva salut, i les diferents varietats de la mateixa que pots trobar al mercat. Comencem!

diferencies oli oliva OOVE
diferencies oli oliva OOVE

Sabem que un 30% de la polpa de l’oliva és oli. També sabem que la forma en la qual s’extreu l’oli de l’oliva, marcarà el resultat final de l’oli.

El mètode més tradicional que es coneix per fer-ho és mitjançant pressió, a través d’una premsa, i, de fet, aquesta és la tècnica que conserva de manera més òptima totes les característiques de l’aliment, encara que està en desús a causa de la seva complexitat.

Un altre dels mètodes utilitzats és a través del centrifugat, on se separen els diferents elements de la mateixa, per després triturar-la. És la tècnica més habitual, avui en dia, i gràcies a la qual, s’aconsegueix un oli d’oliva d’alta qualitat.

També hi ha un últim mètode que de què només s’obté olis de menor qualitat. És a extraure l’oli que queda a la polpa després d’haver realitzat una extracció mecànica prèvia.

I ara, que ja hem vist els diferents tipus d’extracció, passem a veure els diferents tipus d’olis obtinguts i les seves característiques:

Comencem amb l’oli d’oliva verge i verge extra, que s’obtenen a través de l’extracció mecànica i sense usar refinat.

L’Oli Verge Extra no ha de sobrepassar els 0.8º d’acidesa, i serà considerat l’oli de màxima qualitat. Concretament, el AOVE sempre s’extreu a través d’premsats, però realitzats en fred i només s’emmagatzema l’oli obtingut de forma exclusiva de la primera premsada.

L’oli d’oliva verge és una cosa pitjor pel que fa a qualitat. El seu nivell d’acidesa sol ser de 2n.

L’oli d’oliva (a seques) serà una barreja entre oli d’oliva verge i oli d’oliva refinat. (Dels tres, és el de pitjor qualitat). L’oli d’oliva refinat rep aquest nom perquè se li ha aplicat un procés de refinament basat en la utilització d’altes temperatures, que permet eliminar les propietats organolèptiques negatives adquirides però que també disminuirà òbviament la seva qualitat.

Com pots intuir, els beneficis proporcionats pel AOVE no són extensibles a la resta d’olis, que aporten beneficis, sí, però en menor quantitat. És per això que gastar diners en comprar un bon oli és una de les millors inversions que pots fer, perquè estàs invertint diners en salut.

Entre les propietats atribuïdes a l’oli d’oliva estan:

  • Té un baix contingut en àcids grassos poliinsaturats. Produeix menys substàncies perilloses per a la salut davant l’oxidació.
  • Ajuda a disminuir el risc cardiovascular pel seu contingut en àcid oleic i antioxidants.
  • Prevé l’envelliment prematur de la pell.
  • Se li atribueix una acció antiinflamatòria en l’organisme humà, per tant, ajuda a reduir el dolor articular i muscular.
  • Prevé de forma natural el restrenyiment.
  • El seu consum es relaciona amb un menor risc de patir obesitat i diabetis tipus II.


I ara que ja saps que tipus d’olis d’oliva ha, i el perquè, sabries dir-nos quin tipus d’oli tens a casa normalment?

Author: elpernilibericserra

Share This Post On
Real Time Analytics