Sardines en conserva i altres peixos: un breu recorregut
No sols a Espanya, les sardines i anxoves en conserva han sigut sempre molt apreciades. Proposo endinsar-se en la història de Sardinophilie o les sardines.
En alguns ámbits, les sardines tenen mala reputació. Linguisticament, ho fem servir com a comparació quan es tracta de transport públic o quan cal descriure l’espai disponible a les platges de la costa Mediterrània. Qui no coneix la frase: «Estabem com sardines en llauna«? En davant, t’expliquem més de les sardines i les seves curiositats.
Producció de sardines desde els seus inicis
Per veure la part mes positiva de la llauna de sardines, anem a donar-te una explicació sobre aquest invent i els seus beneficis. La producció de sardines en llauna data de l’any 1810 i ha estat possible gràcies a l’iniciativa de Napoleó. Ell no va ser l’inventor, però va aportar una bona solució que va permetre conservar els aliments durant molt de temps, convertint-se en el seu promotor. En aquell temps no existia la petita clau per enrotllar la tapa així que simplement s’obria amb la baioneta.
A la fi del segle XIX, Bretanya va ser el líder en el mercat internacional de sardines en conserva i França tenia el monopoli de les conserves, però molt aviat Espanya i Portugal van seguir el seu exemple i la van desbancar. Si ens fixem en les actuals llaunes de sardines, està clar que no tenen res a veure amb el que eren abans ja que eren l’aliment dels pobres o de les clases socials més baixes.
Les sardines a l’actualitat
Desde fa algún temps, algunes conserves de peix están considerades una delicadessa, almenys quan es tracta de sardines i anxoves de qualitat. Aço no s’aprecia enlloc com a Espanya. A Galícia, la captura comença al juny quan les sardines están al punt de maduresa i fermesa en el que conserve el seu gust de peix lleugerament agre. Els peixos són acuradament seleccionats a mà i escamats.
Cal no oblidar que la sardina és molt saludable, ja que cada llauna aporta àcids grassos Omega-3. Un cop oberta la llauna de sardines de qualitat, es pot servir directament desde la llauna o en torrades amb mantega i tomàca fresca.
Ara vé una molt bona notícia per als defensors de les sardines. Els científics de l’Institut Americà de Pesca de l’Administració de l’Oceà i l’Atmosfera durant anys han observat les sardines als oceans. Examinaven les condicions de captura a les xarxes d’arrossegament i realitzaven càlculs basats en les quantitats d’ous de peixos que es trobaben. El resultat d’aquestes investigacions arriba a una curiosa conclusió: «El desenvolupament natural de sardines no està en perill. Contrariament, la quantitat d’aquestes peixos tendeix a augmentar.»
Resultats de l’estudi sobre les sardines
D’aquesta manera, es van confirmar algunes opinions ja assenyalades amb anterioritat: La població de peixos depredadors, com el bacallà i tonyina, va caure enormement en els últims 100 anys, aproximadament en dos terços. La quantitat total de «peixos de farratge«, com les sardines o anxoves, s’ha duplicat en l’últim segle. Aquests són els peixos que normalment servien d’aliment per als depredadors aquàtics. «En eliminar els més perillosos, s’està creant una situació propícia per als que eren les seves preses.
La disminució dels grans depredadors s’associa també amb l‘augment de la capacitat global de pesca. Des de l’any 1950 fins a l’any 2010, la capacitat de pesca ha augmentat en un 54%, sense canvis significatius en els darrers anys. La pesca extensiva en els nostres oceans té un efecte similar a: «Quan el gat no hi és, els ratolins ballen». En altres paraules, l’eliminació de les espècies de grans depredadors de l’oceà fa que els peixos petits es poden desenvolupar millor.
Els científics, que han fet l’anàlisi més complet que s’hagi realitzat mai de les poblacions de peixos als oceans del món i com han canviat al llarg del segle passat, diuen: «Convé disminuir el consum de tonyina i bacallà i omplir els plats amb sardines i anxoves si volem ajudar a salvar les espècies en perill d’extinció i l’equilibri del nostre ecosistema.»
Si vols saber on trobar sardines en oferta, aquí et proposem unes cuantes on triar.