Com es decideix el preu del pernil ibèric?
Segurament, és una cosa que t’hagis preguntat alguna vegada. I és que, si ets observador hauràs apreciat que el preu del pernil ha anat pujant progressivament durant aquests anys. A nosaltres, com ja saps, ens encanta, així com també li encanta a la majoria dels espanyols, perquè forma part de la nostra gastronomia més tradicional, a la qual estem acostumats. Però també ha anat guanyant adeptes fora de les nostres fronteres, i això fa que la producció, que és limitada, hagi de adaptar-se a una demanda, cada vegada més elevada. A continuació, t’expliquem quins són els factors decisius per fixar el preu de l’pernil ibèric.
- L’oferta és limitada: Comencem per les dades. La producció de espatlles i pernils ibèrics es redueix a 850.000 porcs a l’any, i d’això, cal sumar-li el procés de curació de 36 mesos, que no pot escurçar-se sota cap circumstància. Sabem que això és així, perquè des que va entrar en vigor la Llei Cañete, la normativa obliga a precintar els pernils indicant, el temps de curació i si són de gla o no, amb la qual cosa, quan veiem dit precinte en un pernil, sabem que estem parlant d’un pernil de qualitat amb un temps de curació correcte i que no hi ha lloc a enganys.
A més, de les dades de producció i de curació, afegim que per a la criança es limita el nombre de porcs que hi haurà per hectàrea, per garantir el benestar de l’animal. Totes aquestes, com podeu veure, són circumstàncies que limiten la producció a l’engròs de l’pernil ibèric.
- El canvi climàtic: La pastura de glans, el període en el qual el porc campa al seu aire per la devesa, per alimentar-se de gla, s’ha vist afectat per la falta d’aigua que provoca que la gla no adquireixi una grandària suficient i caigui abans de la seva data de maduració. Aquesta manca de pluja és, a més, la culpable de que hi hagi poca producció de pastura, necessari per aconseguir un equilibri entre greix i múscul en l’animal.
- Plagues: A les dificultats enumerades anteriorment, vam sumar una altra sorgides en els últims anys coneguda com a plaga de la seca, a través de la qual, els arbres que forma part de de la devesa, les alzines i sureres són víctimes de l’Phytophtora cinnamomi, que ataca les arrels, i ofega l’arbre, deixant inútil, a més, el subsòl.
Les condicions per a la producció no són fàcils, i mentre, la demanda continua creixent, turistes de França, Anglaterra o Alemanya, ja són consumidors habituals d’aquest producte. Sense oblidar-nos de la Xina, encara que els seus principals peticions se centrin en el porc blanc.
En definitiva, el pernil ibèric és un producte de difícil elaboració i, a més, molt valorat en el mercat, d’aquí, la pujada en la seva cotització de preus.
Però no tens res a témer, encara que els preus pugin, mai ens quedarem sense la nostra àmplia varietat de pernil ibèric.
Ens veiem en el proper post!