Truita de patates, sense secrets

Avui t’expliquem sense secrets, l’origen i la recepta d’una de les joies de la gastronomia espanyola.

truita patates recepta

Comencem per la història:

Ens remuntem a l’època de la conquesta del Perú, quan els espanyols, després d’observar als indígenes consumir aquest fruit (anomenat en llengua quítxua, papa), van decidir portar-lo a Espanya. Estaríem faltant a la veritat, si comptéssim que va causar furor i va tenir gran popularitat, més aviat, en els seus començaments, va ser, a canvi, i no va tenir cap acceptació.

On sí tindria gran popularitat seria a Anglaterra, Irlanda, Itàlia i els Països Baixos, ja que creixia en terres fredes i era capaç de donar grans collites en poc temps, amb la qual cosa era un sustito perfecte dels cereals. Sobretot, en època de fam i guerres, ja que, a l’estar oculta sota terra, els enemics no la arrasaven.

Va ser ja en 1720, quan un irlandès que residia a Madrid, Enrique Doyle, va convèncer a Carlos III dels beneficis que aportava la seva producció, tant a nivell alimentari, com pel baix cost que requeria.

5 anys després, la patata o patata, estaria present a les terres de tot el regne. Però, ¿com es va arribar a la recepta de la tan coneguda truita de patates?

Bé, no va ser de cop i volta, de fet, com hem comentat, el primer ús de les patates, va ser com sustito dels cereals, amb la qual cosa, gaudia d’importància en la indústria fornera, i poc més. Però seria gràcies a la imaginació de les camperoles de Navarra, que es duria a terme la idea de fregir en lloc d’enfornar una barreja de patata cuita, aigua, sal, llevat i farina de blat. La idea va agradar i s’aniria perfeccionant fins arribar al que avui coneixem com truita de patates. I si bé en els seus començaments, va ser un plat que era digne només de les taules més humils, a mitjan el segle XIX ja estaria present en els esmorzars de totes les classes.

El 1867, el nostre Rei d’aquell llavors, Alfons XIII es la oferiria a el Príncep de Gal·les, durant una vista d’aquest en el nostre país. I fins i tot, va arribar a formar part de l’menú de restaurant espanyol a l’Exposició universal de París.

Dit això, ¡anem a l’gra!

Com es fa una bona truita de patates?

Necessitaràs:

Preparació de la truita de patates

  1. Hauràs de pelar les patates, rentar-les i assecar-les.
  2. Tallem les patates a làmines circulars, no molt gruixudes. I les tirem. Un cop llistes, les col·loquem en un bol gran, i les barregem amb els ous. Deixem reposar.
  3. A continuació, trobarem aquesta barreja, en la nostra paella mes antiadherent, i anirem daurant, a foc lent, durant 15 o 20 minuts. Quan observem que la barreja té una textura consistent i un color daurat, vorejarem per procedir a daurar l’altra cara de la truita. Un cop quallada, per aquest costat també, és el moment de retirar-la i emplatarla.

Bon profit!

Author: elpernilibericserra

Share This Post On
Real Time Analytics