El Pernil 5J de Jabugo, un tresor gastronòmic

L’excel·lència dels Pernils 5J de Jabugo és indiscutible. I avui, t’expliquem per què.

pernil cinco jotas 5j jabugo

El procés de producció d’aquestes peces s’ha mantingut fidel des dels seus orígens, garantint la conservació de la puresa de la raça i l’autenticitat del seu sabor. I és que, els habitants de Jabugo porten segles dedicant-se a l’elaboració de l’autèntic Pernil 100% Ibèric, transmetent de generació en generació, la saviesa adquirida durant anys.

Aquest municipi està situat al parc natural de Sierra de Aracena i Pics d’Aroche (declarat Reserva de la Biosfera Deveses de Sierra Morena per la UNESCO). Els seus camps, denominats Deveses, són un lloc on la flora i fauna creixen en sintonia, però sens dubte, són apreciats perquè en ells creix la gla, el fruit més important per aconseguir el millor Pernil 100% Ibèric.

Els porcs pasturen per aquesta Devesa durant l’engreix, i l’exercici que realitzaran durant aquest període serà el que permet una major infiltració del greix que aportarà a la peça de pernil, una textura i sabor inigualables.

Has de saber que els Pernils Cinco Jotas, provenen de porcs 100% ibèrics. Amb una puresa determinada pel seu llibre genealògic, on els progenitors són 100% raça ibèrica. Això et proporciona una Garantia Etiqueta Negra. L’etiquetatge negre certifica el producte com 100% Ibèric de Gla i, sinònim d’excel·lència i qualitat. Només els productes marcats amb aquesta etiqueta poden ser anomenats «pata negra».

El procés de criança, com veus, és tradicional, i així ho és també, el d’elaboració.

Els cellers són naturals, però mantenen una humitat i una temperatura constants, aconseguint una curació lenta i natural. A partir d’aquí, aquest menjar passa per les mans dels diferents mestres fins a aconseguir el tan esperat resultat final.

El Perfilador

Gràcies a la seva tècnica, assegurés la correcta maduració de la peça abans de realitzar la salaó, retirant la quantitat exacta de greix per evitar que la peça es dessequi o s’endureixi.

També serà el responsable de marcar els pernils perfilats per facilitar un control de qualitat exhaustiu.

El responsable de la salaó

Cada Pernil 100% Ibèric serà enterrat manualment en sal procedent de l’Atlàntic.

Però aquesta acció estarà basada en un càlcul perfecte de el pes de la peça, la concentració de sal marina i la quantitat de sal, que determinarà la qualitat de la peça.

L’encarregat dels assecadors

Serà l’encarregat de vigilar l’equilibri perfecte entre temperatura i humitat.

Els assecadors Cinco Jotas estan situats a 650 m. d’altitud, dada que contribueix a la conservació del microclima local de la zona.

El Mestre del celler

Será habitualment també la persona que realiza el calat de la peça. Aquest ofici requereix d’un gran sentit de l’olfacte, ja que durant la cala del pernil es poden percebre més de 100 olors diferents, que serà necessari distingir per fer un seguiment diari de la peça, fins que arribi a una qualitat excel·lent, i pugui ser oferta a consumidor.

I és que un plat d’autèntic Pernil Pata Negra pot trigar a elaborar uns 5 anys, si sumem els dos de vida del porc ibèric en el camp, més els dotze mesos de salat i assecat i els tres anys de curació en bodega.

Sens dubte, cal la pena l’espera per gaudir d’aquest plaer que a més és recomanable per a la teva salut. Ja que el seu alt contingut en àcid oleic, ajuda a reduir el colesterol LDL (el perjudicial) i prevé les malalties cardiovasculars.

Si estàs decidit, recorda que tens disponible un bon Pernil 5J de Jabugo a menys d’un clic. Tot un menjar que no pots deixar de provar!

Author: elpernilibericserra

Share This Post On
Real Time Analytics